***
Jag är påväg till mataffären medan Perry pratar på om hur musik kan inspirera den prokrastinerande individen till att ta tag i uppskjutna uppgifter. Han rabblar upp vilken musik som gör honom glad och peppad, förklarar att deppig musik kommer försätta en i ett deppigt tillstånd. Jag tänker att hans råd om att slå på Johnny Cash efter frukosten knappast kommer få mig tillräckligt inspirerad för att skriva den där artikeln jag har i skoluppgift, artikeln jag så ogärna vill tänka på att jag till min sambos stora glädje sagt ”jag kan ta disken, älskling”. Jag letar efter mitt skrivblock i fickan för att bläddra fram min inköpslista men råkar till min förskräckelse få fram veckans att göra-lista:
***
Jag tröstlyssnar på Perry påväg hem från butiken. Det känns okej att släppa tankarna om artikeln en stund, skjuta upp den ett tag till när Perry peppar mig genom att berätta att jag duger som jag är i lurarna. Att jag i sann prokrastinerar-anda har tagit tag i massa andra (mindre tråkiga) uppgifter under tiden. Väl hemma, när maten är upplockad i skafferi och kylskåp, och disken är ren, scrollar jag på instagram då en artikel dyker upp i flödet. Titeln lyder: ”Nu är konsthögskolan akademiserad”, skriven av Sally Karlsson, en fd. HDK Valand-student i kandidatprogrammet för ”fri konst”. Vi må ha olika upplevelser av lärandeformen på våra konstutbildningar och de texter vi fått presenterade för oss, samt hur de har behandlats. Men vi delar upplevelsen om att konsthögskolans upplägg emellanåt kan komma att strypa studenters konstnärliga frihet. Att ens individuella konstnärliga arbeten blir lidande när den teoretiska delen tar för mycket tid. I slutändan handlar det om tid. Det finns inte nog med tid för att hinna med ett kreativt utforskande och att bearbeta teori parallellt, därför måste en få de två att sammansmälta vare sig en vill eller inte.
Jag scrollar vidare på webbsidan som visar sig vara nätmagasinet Parabol, till en artikel kring samma ämne, skriven av Mårten Medbo, som är examinerad från HDK-Valands doktorandutbildning.
Medbo beskriver olika kunskapsformer. Han menar att det finns kunskapsformer som faller utanför det akademiska, särskilt den han kallar för erfarenhetsbaserad kunskap. Vidare menar han att dessa kunskapsformer befinner sig i en hierarki, den så kallade teoretiska kunskapsformen har alltid ansetts högre stående än den praktiska, hantverksmässiga kunskapen, särskilt på HDK-Valand. Han skriver även att konsthögskolor stakar ut profilområden, och till följd av detta har vissa forskningsinriktningar och konstnärskap favoriserats. Konstnärer som intresserar sig för materialitet, tekniker och hantverk har mindre chans att bli antagna till doktorandutbildningen (om de ens tar sig mod att söka) i jämförelse med de konstnärskap som gärna använder text i det praktiska arbetet. Helst ska konstnären ha ett intresse för arkiv också, och isåfall; varför inte ur ett posthumanistiskt eller postkolonialt perspektiv? Om det är som Medbo säger, att det finns en mager framtid för konst med fokus på material, teknik och hantverk, undrar jag hur framtidens fotografer ska kunna jobba med arkiv om ingen tar nya bilder?
Tidigt under min tid på HDK-Valand förstod jag att den konstnärliga forskningen som bedrivs på skolan skulle leta sig in i utbildningen redan i kandidaten. Däremot hade jag inte räknat med hur stort fokus som skulle läggas på teori och tidskrävande grupparbeten i form av utställningsförberedelser – det är som om vi leker forskare, PR-firma och konstnärer på samma gång. Alla tre delar är väsentliga för utbildningen, men jag känner ofta att det kreativa skapandet faller i skymundan till förmån för utbildningens akademisering.
***
När jag läst min essä inser jag att jag ju redan sitter vid skrivbordet, och då kan jag lika gärna försöka påbörja den där artikeln, eller åtminstone skriva en disposition. Men det tar emot. Istället slår jag på Perry i hörlurarna ännu en gång. Jag skissar i en anteckningsbok medan han pratar om onlineverktyg och fördelar med att-göra-listor, men plötsligt tystnar han. Vad händer? Jag fumlar upp mobilen ur fickan och öppnar ljudboksappen. Ser med brustet hjärta på skärmen: The Art of Procrastination är slut. Och jag har nu inga uppgifter kvar att prokrastinera med. Med oro ända ut i fingertopparna öppnar jag bävande ett tomt dokument på datorskärmen. Jag hinner tänka ”nu måste det här verkligen bli gjort”, sedan inser jag att artikeln har kommit att skriva sig själv.
Bibliografi:
Karlsson, Sally. Nu är konsthögskolan akademiserad. Parabol. (2025). https://www.parabol.press/nu-ar-konsthogskolan-akademiserad/ (Hämtad 2025.03.19).
Medbo, Mårten. Teorin förtrycker fortfarande praktiken. Parabol. (2024). https://www.parabol.press/nu-ar-konsthogskolan-akademiserad/ (Hämtad 2025.03.19).
Perry, John. The Art of Procrastination. [Ljudbok] (HighBridge Audio, 2012).